Ads 468x60px

23 Aralık 2012 Pazar

Bandırma Sesli Chat & Sesli Sohbet Sitesi SesliCosku.Com

BandırmaSeslichat ,BandırmaSesli chat ,Bandırma  Seslisohbet ,BandırmaSesli chat siteleri , BandırmaSesli sohbet siteleri ,BandırmaSeslichat siteleri ,Bandırmaseslisohbet siteleri , Bandırmasitesi ,BandırmaSesli sohbet , BandırmaSesli , SesliBandırma, BandırmaSiteleri ,BandırmaSite isimleri ,BandırmaGörüntülü sohbet ,BandırmaKamerali Chat ,Bandırmasohbet odalari ,BandırmaArkadaşlık sitesi  , Bandırmasesli chat sitleri  ,Bandırmasohbet ,Bandırmasohbet siteleri ,BandırmaSohbet odaları ,Bandırmakameralı , görüntülü konuşmak için chat odalarımıza bağlanın.
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kapıdağ Yarımadası antik kentler, el değmemiş plajlar, yemyeşil ormanlar, otantik köyler ve tapınaklarla dolu. Antik dönemde Kyzikos’un adıyla da anılan yarımadaya MÖ 756 yılında yerleşen Miletli koloniciler yöreyi Helenleştirmiş. Helenistik dönemde önemli bir ticaret, bilim ve sanat merkezi durumuna gelen Kyzikos’la özellikle heykel sanatı doruğa ulaşmış. Bu dönemin ünlü Kyzikos antik kentinin kalıntılarıysa kuzeyde Hamamlı ve Belkıs köylerine, batıda Düzler köyüne, doğuda Aşağı Yapıcı köyüne, güneyde de Marmara Denizine kadar uzanıyor.

Bandırma-Erdek yolu üzerindeki Düzler köyünün girişinde bulunan Kyzikos tabelasından 50 metre yüründüğünde Hadrianus Tapınağına ulaşılıyor. Yapımı uzun yıllar süren tapınak İmparator Hadrianus’un yardımıyla tamamlandığı için ona adanmış. Bu görkemli tapınaktan günümüze zemin katındaki bazı galerileri ulaşmış. Mermer tapınak geçtiğimiz yüzyıla kadar kireç ocağı olarak kullanılmış, kireç yapamadıklarımız ise orada duruyor (!) Belkıs ve Hamamlı köyleri arasındaki vadide de Anadolu’da inşa edilmiş en sağlam amfitiyatrolardan biri yer alıyor. Kentin surları, tiyatro, hamam ve nekropol çalılar ve ağaçlar arasında görebileceğiniz diğer kalıntılar.

Yarımadanın bir başka önemli tarihi yapısı ise Kirazlı Manastırı. Kyzikos kalıntılarının içinden sapan asfalt bir yol Belkıs köyünden geçerek Yukarı Yapıcı köyüne ulaşıyor. Belkıs’ın karşısındaki yamaçta da Hamamlı köyü var. Her üç köy de sahilde olmadıkları için otantik mimari dokusunu korumayı başarmış. Yukarı Yapıcıya girmeden Kirazlı Manastırının yolu ayrılıyor. Eğer yola konmuş tabelaları kaçırmazsanız manastıra ulaşabilirsiniz, yoksa ormanda kaybolursunuz! Kestane ve çam ormanları arasından geçen 10 kilometrelik toprak yol manastırın bulunduğu düzlüğe kadar gidiyor. 1922 yılında terk edilen manastır ağaçların arasında kaybolmuş. İyice yaklaşmadan kendini göstermiyor. Aslında görülecek pek bir şey de kalmamış. 99 odalı manastır binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı ulaşmış.

Strabon, Kyzikos'un ardındaki Dindymon Dağında ana tanrıçaya adanmış bir tapınağın bulunduğunu anlatır. Manastırın bu tapınağın yerinde kurulması çok manidar. Zira Anadolu’da eski tapınakların ve kutsal alanların başka dinlerce de sahiplenilmesi sıkça görülen bir durum. Burada da ana tanrıça’ya adanmış bir tapınak Hıristiyanlarca Tanrının Anası olarak kabul edilen Meryem Ana’ya adanmış bir manastıra dönüştürülmüş. Eskiden yöredeki Rumların dini merkezi olan manastır, Havari Uıkas’ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu. Şimdi bu ikona İstanbul’da Fener Rum Patrikliğinin katedralinde sergileniyor.

Orman yolundan kuzeye doğru devam edildiğinde Ballıpınar (Kocaburgaz) köyüne varılıyor. Eski bir Rum köyü olan Ballıpınar yarımadanın kuzey kıyısında verimli bir ovanın ortasına kurulmuş. Ulaşımı zor olduğu için henüz bozulmamış. Köyün dar sokakları ve iç içe inşa edilmiş ahşap evleri dikkat çekici. Evlerin arasında bir Rum Kilisesinin kalıntısı da var. Köylülerin ana dili Bulgarca'nın bir ağzı olarak kabul edilen Pomakça; sokaklarda hep bu dil işitiliyor. Zaten yarımadadaki köylerin bir ikisi dışında hepsi göçmen köyü. Karşıyaka’da da Kavala’dan gelmiş Pomaklar yaşıyor. Köy halkı son derece cana yakın ve misafirperver insanlar. Ballıpınar’ın kırmızı soğanı ünlü, Türkiye’nin en iyi kırınızı soğanının burada yetiştirildiği söyleniyor.

Ballıpınar’dan asfalt yolla doğuya doğru gidildiğinde Çayağzı ve Karşıyaka beldelerine ulaşılıyor. Batıya doğru devam eden yol eski bir Rum köyü olan Ormanlı köyüne ulaşıyor. Yarımadanın en güzel ve el değmemiş bakir koyları bu virajlı ve tehlikeli yolun üzerinde. Ormanlı yakınlarındaki şelale de çok etkileyici. Ormanlı’nın içinden başlayan yol Turanlar köyüne ulaşıyor. Turanlar köyünde yazlık siLeler ve pansiyonlar olmasına rağmen henüz çirkin bir yapılaşma yok. Turanlar’dan sonra yol tekrar yarımadanın içine yöneliyor. Sık onnanların arasında geçen yol Ocaklar beldesine ulaşıyor.

Uçsuz bucaksız kumsallarıyla yerli tatilcilerin gözdesi olan Erdek, turizm sezonunun kısa oluşu nedeniyle turistik tesisten çok, yazlıklarla dolu. Otel ve pansiyonlar ise plajların bulunduğu Çuğra ve Kumyalı semtlerinde toplanmış.

Antik dönemde Artake Erdek’in karşısındaki Zeytinliada’nın (Kera) adıymış. Artake’de Kyzikos gibi Miletli göçmenlerce ele geçirilip Helenleştirilmiş. MÖ 494 yılında Miletlilerin Perslere karşı başlattığı ayaklanmaya katıldıkları için Fenike donanmasmca yakılıp yıkılmış. Daha sonra kent anakara da yeniden kurulmuş, ancak bu kez Kyzikos’un gölgesinde kalarak önemini kaybetmiş. Kyzikos’un terk edilmesinden sonra tekrar yıldızı parlayan Erdek yarımadanın en büyük yerleşimi olmuş. Hem Erdek de hem de Zeytinliada’da tarihi kalıntılar görülüyor.

NASIL GİDİLİR?
Kapıdağ Yarımadasını gezmek için önce Bandırma'ya gitmek gerekiyor. İstanbul Yenikapı'dan kalkan feribotlarla iki saatte Bandırma'ya ulaşılıyor. Bandırma, karadan Bursa'ya da Balıkesir'e de 110 km uzaklıkta. Bandırma Erdek arası ise 18 km. Bandırma otogarından Erdek'e özel halk otobüsleri çalışıyor. Erdek'ten Ocaklar Beldesiyle Ormanlı ve Turanlar köylerine düzenli minibüs seferleri yapılıyor. Ballıpınar, Çayağzı, Karşıyaka gibi yarımadanın doğusunda kalan köylere de Bandırma’dan minibüs seferleri yapılıyor.

YAPMADAN DÖNME!
Kyzikos'u gezmeden,
Kirazlı Manastırını görmeden,
Kırmızı soğan almadan,
Yarımadanın ücra köylerine gitmeden, DÖNME!

1 yorum :

wolf cosku dedi ki...

Bandırma Seslichat ,Bandırma Sesli chat ,Bandırma Seslisohbet ,Bandırma Sesli chat siteleri , Bandırma Sesli sohbet siteleri ,Bandırma Seslichat siteleri ,Bandırma seslisohbet siteleri , Bandırma sitesi ,Bandırma Sesli sohbet , Bandırma Sesli , SesliBandırma , Bandırma Siteleri ,Bandırma Site isimleri ,Bandırma Görüntülü sohbet ,Bandırma Kamerali Chat ,Bandırma sohbet odalari ,Bandırma Arkadaşlık sitesi , Bandırma sesli chat sitleri ,Bandırma sohbet ,Bandırma Sohbet odaları ,Bandırma sohbet siteleri Kullanıcıları sitemize bekleriz yeni bir ortam arıyorsanız tam yeri sitemiz seviyeli sohbet sitesidir.
İnternet ve sanal dünyanın vazgeçilmez en çok tercih edilen ve en çok sevilen platformlarından biri olan “Seslichat” ortamında doyasıya sohbet edin!

Seslichat sitesinde sohbet etmek istiyorsanız;

Öncelikle bir kameraya ve bir mikrofon / hoparlöre ihtiyacınız vardır demektir. Seslichat siteleri görüntülü ve isminden de belliği olduğu üzere sesli yapılan sohbetler için kurulmuş platformlardır. Seslichat sitesinde adından da anlaşılacağı gibi mikrofon ve hoparlör gereklidir, bir de görüntülü ve seslichat siteleri vardır. Bunlar için kamera da gereklidir. Hem konuşup hem de sizi görmelerini sağlayabilirsiniz bu sitelerde. Seslichat sitelerinde kameranızı kapatmanız, eğer kendinizi göstermek istemiyorsanız iyi bir düşüncedir.

Yorum Gönder

SesLicosku Form